top of page
JUSTITIA.jpg
Justitia_4_Juhana_Moisander.jpg

JUSTITIA

2020

Public artwork for New The Court House of Lappeenranta

timed videoprojection

commissioned by the State Art Commission

JUSTITIA
 

Valtion taideteostoimikunnan tilausteos, Juhana Moisanderin Justitia Lappeenrannan uudella oikeustalolla on julkistettu. Itsensä ympäri pyörivää vaakaa sekä sen ylös ja alas liikkuvia vaakakuppeja kuvaava teos pohjautuu perinteiseen oikeuden ja oikeustalojen symboliikkaan: usein oikeustalojen edessä seisoo oikeuden jumalatar Justitia toisessa kädessään vaaka ja toisessa miekka. 

”Isäni oli asianajaja ja varatuomari ja tätä kautta työhön liittyvät esineet ja symbolit tulivat tutuksi jo lapsuudessani. Ajatellessani oikeustaloa ja lakia mieleeni tulevat lakikirja ja sen symbolit: leijonavaakuna, miekka ja vaaka. Teosideaa miettiessäni haastattelin isäni vanhoja työkavereita ja keskusteluista tiivistyi käsitys siitä, että oikeudenkäynnissä korostuu nykyään pyrkimys asianomaisten ristiriitojen tasapainottamiseen. Vaaka on yleismaailmallinen ja tunnistettava symboli oikeudelle ja vanhalla käsivaa’alla etsitään punnittavien asioiden tasapainoa: punnukset määrittelevät mitattavan asian painon ja kun oikea paino löytyy vaa’an kupit ovat tasapainossa.” Moisander kertoo. 

Moisanderin teoksessa oikeuden symbolinen olemus onkin kiteytynyt juuri vaakaan, joka kiertää oman pystyakselinsa ympäri vaa’an kupit liikkuen ylös ja alas etsien loppumattomasti tasapainopistettä, jossa kupit olisivat tasan. Piste saavutetaan – mutta vain hetkeksi. 

”Punnitseminen tiivistää oikeudenkäynnin ytimen: vastakkaiset asiat hakevat tasapainopistettä, jossa kupit ovat tasan. Vaa’an kiertäminen oman akselinsa ympäri tuo teokseen kolmiulotteisuutta, sekä mahdollisuuden tarkkailla vaakaa, joka puolelta läpikotaisin.” 

Hämärän ja pimeän aikaan esillä olevaksi suunnitellussa taustavideoprojisoinnissa videokuva piirtyy oikeustalon julkisivun lasi-ikkunan sisäpintaan asetettuun älykalvoon. Päiväsaikaan teoksen esitysikkuna on läpinäkyvä. Teoksessa ei ole varsinaista alku- tai loppupistettä, vaan vaaka jatkaa liikettään loppumattomasti. 

bottom of page